1945 yılına kadar köyün adı YILANLI’dır. Yılanlı ismi Oğuz boyu’nun küçük bir oymağı olan YILINAYI’ndan gelmektedir. 1945 yılında köyde bulunan küçük çaplı kömür madeni nedeniyle ismi MADENLİ olarak değiştirilmiştir. YILANLI’nın Kurşunlu ahalisi tarafından HOCALAR köyü olarak da bilinir. Zira köyden civar köy ve ilçelerde görev yapmış çok sayıda hoca yetişmiştir.
MADENLİ köyü İSTİKLAL SAVAŞI başta olmak üzere BALKAN HARBİ, ÇANAKKALE SAVAŞI VE RUS SAVAŞI’na asker gönderen ve bu savaşlarda şehit veren Kurşunlu’nun önemli köylerindendir. Madenli’de Canakkale savaşı ile başlayan süreçte 11 yıl askerlik yapmış nesillerin torunları dedelerinin İSTİKLAL MADALYALARINI hala grurla taşır. TÜRKMEN KÖYÜ’dür ANADOLU ERENLERİNDEN ya da diğer ismiyle ALPERENLER’den Ramazan Dede’nin türbei köyün tam orta yerindedir. Yerleşik nüfusu azalmıştır ancak yazlıkçılar ve emekliler yazın köyde kalmayı tercih etmişlerdir.
Keşkek, pilav, lokma, bazlama, tarhana çorbası, yoğurtlu açma el makarnası, madımak köyün ünlü yemeklerindendir. Köy hayvancılık (Rençber) ve çiftçilikle geçimini sağlar. 1997 yılında 73 olan nüfus günümüzde bu rakam 30’a kadar düşmüştür.