1. Anasayfa
  2. Köylerimiz

Kapaklı

Kapaklı

KÖYÜN COĞRAFİ KONUMU VE KOMŞULARI:

Kurşunlu’dan Orta istikametinde yola çıkılınca önce İğdir, daha sonra Köpürlü köyleri geçilir. Üçüncü olarak Kapaklı Köyüne ulaşılır. Bizim köyden sonra devam eden yol Taşkaracalar ve Dumanlı (Eski adı Kürtköyü) köylerinden geçerek Orta ilçesine doğru devam eder.

Kapaklı’nın kuzeyinde Köprülü, güneyinde Taşkaracalar, doğusunda Hocahasan ve Demirçevre (Ildızım), batısında ise Dağören (Möküren) köyleri bulunmaktadır.

Köyümüzün arazisi epey geniştir. Köyde yaşayanların bazıları dahi bütün arazilerimizi dolaşmamıştır. Gurbette yaşayıp, zaman zaman köyü ziyaret edenlerin de çoğunluğu bütün köy arazisini dolaşamamıştır. Dolayısıyla Köyümüzün sınırlarını sayarken adını ilk defa duyacağımız bölgeler de olacaktır. İnşallah bir gün doya doya her tarafını gezeriz.

-Demirçevre (Ildızım) ile sınır olan yerler: Kadın Pınarı, Mevluat Boğazı, Selik Kırı, Ayı Kayası, Sipahi Ormanı, Dağın içindeki Kapaklı Yaylası,

-Hocahasan ile sınır olan yerler: Eriklidere, Maşat gerişi, Ayı deresi, Yumrutaş,

-Köprülü ile sınır olan yerler: Boncuklu, Tilki böğrü, Gürüzün ortası, Elma deresinin başı, Eslerin kuz.

-Dağören (Möküren) ile sınır olan yerler: Devrez Çayı, çayın öte geçesinde bulunan Hacıgil, Sülekgil, Tesikgil, Mincikler ve Sirkecigillere ait tarlalar.

-Taşkaracalar ile sınır olan yerler: Sarma, Ilıcanın Güney, Ahmet Usta Kayası, Çevrük Tarla, Kumlu Yol, Gelin Kayası, Müjdeci, Sipahi Dağı, Kurugöl, Kındıralık, Selik Kırı.

Yukarıda sayılan bölgeler bizim köye ait arazilerdir. Bu arazilerden sonra komşu köylerin arazileri başlar. Köyümüzde ve komşu köylerde yaşayanların fazla olduğu, tarım ve hayvancılığın bol olduğu dönemlerde arazilerin önemi daha fazlaydı. Söz konusu dönemlerde tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık idi. Ekilebilecek her karış toprak ekilirdi. Hayvanları otlatmak için her karış mera vs. korunurdu. Bazen komşu köyün çobanları mal veya davarlarını otlatmak için bir başka köyün arazisine girerlerdi ve bu gibi olaylar büyük kavgalara sebep olurdu. Hatta sınır ihlali ve anlaşmazlıkları sebebiyle bazı komşu köyler arasında uzun süren düşmanlıklar olurdu. Köy kavgaları denilen ve iki köyün insanlarının topluca çatıştığı, üzücü olayları yaşı büyük olanlar hatırlarlar. Köyümüzün ve çevre köylerin arazilerinin verimsiz olması insanlarımızı gurbete yönetti. Ankara, İstanbul, İzmir, Almanya, derken köylerde yaşayanlar azaldı. Tarım ve hayvancılık ta buna paralel olarak azalıp eski önemini kaybetti. Şu anda bizim köyümüz arazisinin çoğunu kullanmamaktadır. Komşu köylerde de durum aynıdır. Dolayısıyla artık sınır kavgaları, köy kavgaları, Allah’a şükür yoktur.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
12049721_1008692249153354_3884445675103584345_n

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.